Kalite ve Verimlilik İlişkisi

Kalitenin iyileştirilmesiyle, fireler, dolayısıyla malzeme kayıpları azalır ya da ortadan kalkar.

24.12.2015 23:19:04
1859
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Günümüz pazarlarında rekabetçi konumun güçlendirilmesi için kalitenin iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kalitenin iyileştirilmesiyle, fireler, dolayısıyla malzeme kayıpları azalır ya da ortadan kalkar; kusurlu üretimin düzeltilmesi için yeniden işlem gerekmediğinden, işçilik maliyetleri ve dolayısıyla üretim maliyetleri düşer; müşteriler kullanıma uygun ürün ve hizmete kavuşur.

 

Verimlilikte sağlanan bu artışın müşterilerle paylaşılması sonucu fiyatlar düşer, bu da işletmenin pazar payını arttırıcı bir etki yaratır. Ayrıca, rakiplerinkine kıyasla, yüksek kaliteli ürün ve hizmetlerin daha yüksek fiyatta satılması ve bu yolla bir Pazar payına sahip olunması da mümkündür. Ancak bu şekilde elde edilecek pazar payı kalıcı olmayacaktır. Çünkü yüksek fiyat, rakipleri de aynı sistem içine çekecek ve yüksek kalite yüksek fiyat stratejisiyle sağlanan pazar payı, uzun dönemde rakiplerle paylaşılacaktır. Yüksek kaliteyi yüksek fiyatla birleştiren ilk işletme açısından, pazar payının sürekliliği söz konusu olmasa bile bu tür bir stratejinin, rakip işletmeleri kaliteli üretime yöneltmesi bakımından önemlidir.

 

Bu sonuçlar, işletmenin rekabetçi konumunu güçlendirdiğinden çalışanlar açısından işlerini kaybetme korkusu ortadan kalkar, bu da motivasyonu dolayısıyla işgücü verimliliğini artırıcı etki yaratır; yatırımcılar ise yüksek kar oranlarından yararlanma olanağına kavuşur. Kısaca, kaliteli üretimle sağlanan verimlilik artışlarında işletme, çalışanlar, yatırımcılar ve tüketicilerin tümünün kazançlı çıkacağını söylemek mümkündür.

 

 

Kaynakça: Toplam Kalite Kontrol, Toplam Kalite Yönetimine İlişkin Bir İşletme Uygulaması, İrfan Ertuğrul, Ekin Yayın, 2014, ss.11

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR