Kalite Kavramı

Birçok yazara göre kalitenin tek bir tanımı yoktur. Kalite bir takdir meselesidir, yaşam boyu, nesilden nesile değişebilir.

04.12.2015 23:44:55
313
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Birçok yazara göre kalitenin tek bir tanımı yoktur. Kalite bir takdir meselesidir, yaşam boyu, nesilden nesile değişebilir. Yani insanlar kaliteyi farklı yorumlayabilirler. Dr. Edwards DEMING’e göre, bir ürünün veya hizmetin kalitesinin birçok ölçüsü vardır. Bir ürün, bir müşteri gözünde çok yüksek puan alabilirken diğerinin gözünde değersiz olabilir. Dolayısıyla kalite kişiseldir. Deming’e göre, kalite sorununun temelinde farklılık (varyans) yatar. Kalite tanımının değişiminde esas rolü, endüstri ve teknolojideki sürekli değişim üstlenir. Önemli olan, her organizasyonun bir kalite lisanı oluşturabilecek tanımı kendisinin yaratması veya seçmesidir. Tanım açık olmalı ve kullanıcıların aklında bir şüphe yaratmamlıdır. Aşağıda kalite grupları olarak adlandırılan uzmanların kalite tanımları yer almaktadır:

 

  • Dr. Joseph M. JURAN’a göre kalite: ‘Kullanıma uygunluk’tur.
  • Philip B. CROSBY’e göre kalite. ‘İhtiyaçlara uygunluk’tur.
  • Dr Armand V. FEIGENBAUM’a göre kalite: ‘Müşteri beklentilerini karşılamak’tır.
  • Genichi TAGUCHI’ye göre kalite: ‘Hedef (nominal) değerden sapma derecesi’dir.
  • BS (İngiliz Standartlar) 4778’e göre kalite: ‘Bir ürün veya hizmetin, belirtilen ihtiyaçları karşılayabilecek özelliklerin tümü’dür.

 

 

Kaynakça: Yönetimde Güncel Yaklaşımlar, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Anadolü Üniversitesi Yayını No: 2663, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1629, Eskişehir, 2013, ss.168

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR