ISO 9000 Kalite Güvence Standartlarının Amacı

ISO 9000 Kalite Güvence Standartlarının Amacı, tedarikçilere ve üreticilere kalite esaslı bir sistemin gereksinimlerini belirtmek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak üretimin yapılabilmesi için gerekli temel özellikleri açıklamaktır.

05.12.2015 00:08:11
121
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

ISO 9000 Kalite Güvence Standartlarının Amacı, tedarikçilere ve üreticilere kalite esaslı bir sistemin gereksinimlerini belirtmek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak üretimin yapılabilmesi için gerekli temel özellikleri açıklamaktır. Standartlaşma dolayısıyla mal ve hizmetlerin uluslararası kullanımı, daha da kolaylaşmış olacaktır. ISO 9000 Standartlarının dünya çapında yayılmasını kolaylaştıran üç faktör bulunmaktadır.

 

1. Müşteri Baskısı: Müşteriler, istek ve ihtiyaçlarının tam olarak, hızlı ve düşük maliyetle tatmin edilmesini isterler.

2. Pazar Baskısı: İşletmeler varlıklarını devam ettirebilmek için, müşterilerin sürekli değişen istek ve ihtiyaçlarını bilmek ve bunları tatmin etmeye yönelik çalışmalarda bulunmak zorundadır.

3. Yasal Zorunluluklar: Özellikle 1 Ocak 1996’dan sonra, Gümrük Birliği kapsamında, Avrupa Birliğine ihracat yapmak isteyen üreticilerden ISO 9000 uygunluk belgesi istenmesi ve belgesi bulunmayan işletmelerden mal veya hizmet alınmayacak olması, ayrıca Avrupa Birliği içinde ise yalnızca ISO 9000 belgesine sahip olan malların serbestçe dolaşımına izin verilmesi, ISO 9000 ile birlikte işletmeleri etkileyecek olan ilk yasal zorunluluğun başlangıcını oluşturmuştur. Bu yasal zorunlulukların gündeme gelmesiyle beraber, belgesi bulunmayan işletmelerin pazar payları daralacak ve karları da aynı oranda azalacaktır.

 

 

Kaynakça: Yönetimde Güncel Yaklaşımlar, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Anadolü Üniversitesi Yayını No: 2663, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1629, Eskişehir, 2013, ss.183

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR