Üniversite Sınavında Yaşanan Kaygılar Nelerdir

Değerli arkadaşlar, öncelikle bilinmelidir ki eğitim, kişilerin gelişimine katkı sağlayan en önemli unsurdur.

20.11.2015 21:13:04
221
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Değerli arkadaşlar, öncelikle bilinmelidir ki eğitim, kişilerin gelişimine katkı sağlayan en önemli unsurdur. Eğitimli olmak, bilgili olmak en büyük hazinedir. Bu hazineye giden yol çalışıp başarılı olmaktan geçmektedir. Günümüzde başarılı olmak sınavdan iyi puan almakla eşdeğer tutulmaktadır fakat unutulan bir şey vardır ki başarı ilgi ve yetenekle doğrudan ilişkilidir. Bunları harmanlayan ise azimdir.

 

Sınav demek herşey demek değildir. Okulunda ki bir sınavda yüksek puan almış bir öğrenci, aynı sınavdan düşük puan almış bir öğrenciden daha mı zekidir? Ya da daha mı başarılıdır? Başarı diye nitelendirdiğimiz kavram tam olarak nedir? Elbette sınavı çalışan bir öğrenci iyi puan alacaktır, ama bir sınava herhangi bir sebeple çalışamamış ya da çalışmış ama sınava o an için odaklanamamış bir öğrencinin almış olduğu düşük not onun başarısız olduğunun göstergesi midir? Kısacası herşey sınavdan hatta bir sınav sonucundan ibaret midir?

 

Tüm bu soruların cevabını bulduğumuzda içine düşülen kaygıdan da kurtulmuş oluyoruz. Özellikle öğrenciler ailelerinin de etkisiyle bir yarış ortamında kendilerini buluyor ve birbirleriyle kıyasıya bir rekabet içerisine giriyorlar. Üniversite sınavında istenilen üniversiteye, bölüme gidebilme arzusu da bu yarışı biraz daha tetikliyor ve üniversite adayları farkında olmadan kendilerini yıpratıyorlar. Aslında bu durum da sonraları yaşanacak olan strese de sebebiyet vermesine zemin hazırlıyor.

 

Bunun bir sonucu olarak yoğun tempodan tükenmiş öğrenciler kendilerini ya sosyal aktivitelerde, ya internet başında, ya da cafelerde buluyorlar. Ki bu onların en doğal hakları. Elbette dinlenecekler, gezecekler ve eğlenecekler. Ama malasef günün büyük bir bölümünü bir de bakıyorlar ki bu şekilde bitirmişler ve neredeyse hiç ders çalışamamışlar. Bir taraftan yaklaşan üniversite sınavı ister istemez telaşa sebebiyet veriyor, ‘Ya istediğim puanı alamazsam’ ‘Ya başarısız olursam’ gibi olumsuzlukları düşünmeden edemiyorlar. Bir de bakıyorlar ki sınav günü gelmiş çatmış. Sonrasında ise sınav heyecanı yerini sonuçların açıklanmasına bırakmış.

 

Sınav sonuçları açıklandığında ise düşülen kaygı genellikle istediği puanı alamayan öğrencilerin tercihlerinde olmaktadır. İstediği puanı alamayan öğrenci özellikle hangi mesleği seçeceğini bilmiyor ya da kendi tercihini değilde ailesinin istediği bir bölüme gitmesi uygun görülüyorsa öylece çıkmazın içine giriyor ve ne yapacağını bilmiyorlar. İşte bu noktada yonbilgi.com’da yer vereceğimiz yazılarımızda özellikle gençlere yol gösterecek, bildiklerimizi, tecrübe edindiklerimizi, düşündüklerimizi sizlerle paylaşacağız. Bir sonraki yazımızda doğru tercih yapmanın öneminden ve önlisans ve lisans bölümleri arasındaki farklılardan bahsedeceğiz. Yine DGS ile ilgili bölümlerimizde önlisans bölümünü tercih eden adayların nasıl bir yol izleyecekleri konusunda da yol gösterici olacağız. Unutmayınız ki yönümüzü belirleyen bilgidir, bilginin kaynağı ilgidir.

Yazan: Şükrü Turan Ergün

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR