Sınav Başarısı Nasıl Artırılır?

24.05.2016 22:23:39
173
OKUNMA
İbrahim Ateş
Antalya / Muratpaşa
Akdeniz Üniversitesi

Bir sınava hazırlanırken çalışma süresi değil, kullanılan yöntem önemlidir.

Önce ana konulara, sonra alt konulara göz atmalı, alt başlıklar okunmalı, ne çalışılacağı konusunda bir izlenim edindikten sonra, konular derinlemesine çalışılmalıdır.

“Repetitio Est Mater Studorium.”  (“Tekrar Öğrenimin Anasıdır.”) tespiti oldukça önemlidir. Gerçekten de bir sınava hazırlanırken çalışılan alanın genişliği değil, bilginin ne kadar çok sayıda tekrar edildiği önemlidir. Özellikle son günlerde öğrenilen bilgi miktarı değil, daha önce öğrenilmiş olanların tekrar sayısı belirleyici olur.

Her gece yatmadan önce 15 dakika tekrar yapın. Yeni öğrenilen bilgi uyku sırasında tekrar işlenir, hafızanıza daha kolay yerleşir ve kalıcı hale gelir. Uyku edilgen (pasif) değil, etkin (aktif) bir süreçtir.

Özelikle sınav tarihi yakınsa, artık yeni bilgi öğrenmek yerine, öğrendiklerinizi tekrar etmeyi tercih edin.

Sınavdan en geç üç gün önce çalışmayı, tekrarları bile bırakın. Dinlenin.

Herşeyi öğrenmeye çalışmayın. “Önemli-Önemsiz” ayrımını mutlaka yapın. Sınav yakınsa, yalnızca “Önemli” olan bilgileri tekrarlayın.

Sınavdan bir gün önce, mutlaka sınava gireceğiniz okula gidin, sınıfınıza girin, sınavda oturacağınız sırada 15 dakika oturun. Rahat olup olmadığını kontrol edin. 15 dakika oturun ki, ertesi gün yabancı bir yerde bulunduğunuz duygusuna kapılmayın.

“Sınav beklediğim gibi geçmezse, en kötü sonuçları neler olabilir?” Bu soru üzerinde düşünürseniz, en kötü sonuçları bile telafi edebilecek alternatifleri zihninizde üretebilirsiniz.  Bu da sınavla ilgili kaygılarınızı azaltır.

“İmajinasyon” (Zihinde Canlandırma) tekniğini uygulayın. Yapacaklarınızı önceden zihninizde canlandırmanız, tasarladıklarınızı gerçekleştirmenizi kolaylaştırır. Örneğin, sınav sabahı uyandınız, erken kalktığınız için telaşlanmıyorsunuz, yeterince zamanınız var. Kahvaltı yaparken zihinsel olarak yalnızca sınava odaklandınız, sınavla ilişkili olmayan hiçbir konuyla ilgilenmediniz, ilgisiz hiçbir konuda konuşmadınız. Okul bahçesinde bekliyorsunuz. Sınıflara almaya başladılar. Diğer öğrencilere bakmıyorsunuz bile. Sınıfınıza girdiniz. Daha önceden bildiğiniz sıranıza oturdunuz. Sınav başladı. Tam odaklanmış durumdasınız, ama aynı zamanda sakinsiniz de. Diyelim ki, bir soruda takıldınız, en fazla 3 dakika çözmeye çalışıyorsunuz, olmuyorsa bunun doğal olduğunu düşünerek sonraki soruya geçiyorsunuz. Hala rahatsınız, çünkü ters giden bir şey yok. Soruları çözmeye devam ediyorsunuz.

Sınav öncesi hafta boyunca, sınav öncesi gece kaçta yatıp sınav sabahı kaçta kalkacaksanız, tamamen o saatte yatın ve o saatte kalkın.

“Dere geçerken at değiştirilmez.” Deneme sınavlarında hangi stratejiyle davrandıysanız, gerçek sınavda da aynısını kullanın. Sınavda yeni bir şey denemeyin. Örneğin, hep matematikle başladıysanız, yine matematikle başlamalısınız. Sınava kadar hangi sırayı izleyeceğinizi belirlemiş ve tekrar tekrar bu sırayı izlemiş olmalısınız.

Sınavın sonlarına doğru tüm öğrencilerin dikkatlerinin dağılacağı ve daha gürültülü bir ortama maruz kalacağınız gerçeğini unutmayın.

"Pes etmediğiniz sürece başarı kaçınılmazdır!"

Dr İbrahim Ateş
Psikiyatri Uzmanı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR