Deniz Kirliliğini Önleme

28.02.2016 20:47:18
1273
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

DENİZ KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME

 

Marpol kurallarının zabitlerce iyi bilinmesi, sobep kurallarının öngördüğü malzemelerin gemide bulundurulması, gemi ve rıhtımın haberleşmesinin sorumlu kişilerce yapılması, yangın ve diğer acil durumlara karşı tedbirlerin alınmış olması deniz kirliliği konusunda alınacak tedbirlerdendir. Genel ve özel liman kurallarının zabitlerce iyi bilinmesi alınacak tedbirlerden değildir.

 

Yük operasyonu, gemi müstehlik malzemesi vs. yüklenmesi, gemi bakım ve tamir çalışmaları, balast operasyonu kirlenme durumunda aykırı bir kaptan talimatı olmadıkça kesilmesi gereken işlerdir. Gemiye insan giriş çıkışı kesilmesi gereken işlerden değildir.

 

EK-III’de belirtilen zararlı maddeleri yükleme ve boşaltma niyetinde olan gemi kaptanı veya armatörü, yükleme veya boşaltma işlemine başlamadan asgari 24 saat önce bu niyetini ilgili liman yetkilisine bildirmek zorundadır.

 

Deniz kirliliğinin önlenmesi ile ilgili teçhizatların bakım ve tutumunda devre filtreleri haftalık temizlik gerektirir, sintine pompası yılda bir kez overhol gerektirir, yağ ölçüm cihazı her üç ayda bir sensör temizliği gerektirir ve her 5 yılda bir de yapımcı bakımı ister, yağ ölçüm cihazı her kullanımdan sonra alarm testi yapılmalıdır.

 

Yağ sızıntısının olduğu tespit edildiğinde yağ sızıntısının olduğu noktayı belirlemek, sızıntının nedenini araştırmak, gemiden dökülen yağın yaklaşık miktarını belirlemek, olayı kaptana rapor etmek baş mühendisin yapması gerekenlerdendir. P&I temsilcisine haber vermek yapması gerekenlerden değildir.

 

Yağ kirliliğinin genişlemesinin önlenmesi için herşeyden önce yağ ıslah ediciler uygulanmalıdır.

 

Yağ ıslah ediciler kullanarak temizleme metodu uygulamak yağ kirliliği temizleme metotlarından olup tekrar toplanamayacak yağ döküntüleri için belirli izinlerle yapılabilecek bir yoldur.

 

Deniz kirliliği oluşmasına yol açan gemi kaptanı bu durumu ilk aşamada Klas Kuruluşuna bildirmesi gerekmez.

 

Yakmak, karaya vermek, bir deniz vasıtalarına vermek, rafineriye vermek slaç yok edilme yöntemlerindendir. Öğütülerek denize boşaltmak yok edilme yöntemlerinden değildir.

 

Zehirli maddeler 4 sınıfa ayrılır.

 

IMO tavsiyeleri göz önüne tutulursa; gemide gerekli personel yeterliliği ve sayısı, yangınla savaş aygıtlarının ve acil durum makinelerinin hazırlık durumu ve erişilebilirliği, SOBEP kullanım kutusunun erişilebilirliği, özel liman kuralları ihmali deniz kirliliğinin oluşmasında ana etkendir. Yükleme donanımlarının zayıflığı ana etken değildir.

 

Bir işlemin kirlenmeye sebep olmasını engelleyecek en önemli faktör işlemin yetenekli bir zabitin gözetiminde yapılmasıdır.

 

Geminin yolda ilerliyor olması, yağ tahliyesini izleme ve kontrol sisteminin otomatik çalışması, sintine yağ oranının 15 ppm’i geçmemesi, yağ kayıt defterine kaydedilmesi MARPOL sözleşmesine göre sintinenin basılması şartlarındandır. Geminin özel bölgeler içinde olması şartlarından değildir.

 

Ayrılmış balast tankı suları petrol kirliliği oluşturmaz. Makine dairesi sintine suları, slaç tankı suları, pompa dairesi sintine suları, slop tankı suları oluşturur.

 

Teknede görülen yapısal hasarlanmalar, güverte makineleri ve vinç sistemlerindeki arızalar, stern tüp yağ sisteminden doğacal problemler, yakıt ve yağ alımı ve transferi yağ kirliliği oluşturabilecek olasılıklardır. Sintine ve atık yağ tanklarının iskandilleri yağ kirliliği oluşturabilecek olasılık taşımaz.

 

Bir yağ boşaltım olasılığı gerektirecek tüm kazalar mutlaka rapor edilmeyi gerektirir. Bu tür kazaların türleri tam yapılamayacağından bu kazalar; çatışma, oturma, yangın, patlama, yapısal arıza, su alma şeklinde özetlenebilir. Yük kayması hariç bu tür kazalar rapor edilmeyi gerektirir.

 

Yüklü bir gemi çatışma sonucunda orta bölümündeki ambarlarından birinde büyük bir yara aldığında hemen balast operasyonu yapılmalıdır.

 

Deniz kirliliğini temizleme rolesi denizi temizlemek için oluşturulmaz. Role gemideki kirliliği temizlemek için, gemiden denize döküntüyü azaltmak için, yangın tehlikesini azaltmak için, zamanında müdahale için oluşturulur.

 

Gemi boyu ile dalga boyu birbirlerine yakın değerlerde ise denizlere dik veya dike yakın bir rotada seyretmek tehlikelidir. Denizleri sancak baş omuzluktan alacak şekilde seyretmek, denizleri iskele baş omuzluktan alacak şekilde seyretmek, denizleri sancak kıç omuzluktan alacak şekilde seyretmek, denizleri iskele kıç omuzluktan alacak şekilde seyretmek uygun olacaktır.

 

 

Denizde acil ve tehlikeli bir durum meydana geldiğinde yardım istenen herhangi bir geminin kaptanına rehber olmak üzere hazırlanan el kitabı MERSARdır.

 

Marine Pollution (MARPOL) sözleşmesi daha temiz ve daha güvenli deniz çevresi sağlamak amacını taşır.

 

Gemiyi petrol döküntüsünün dışında tutmaya çalışmak çatışan bir gemide alınan önlemlerden biridir ve diğerinden amaç yönünden farklıdır. Yaralı bölmeye giren suyu kontrol altına almak, tüm tankları iskandil etmek, bölme perdelerini kontrol etmek, tüm ambarları kontrol ve iskandil etmek bunlardandır.

 

Akaryakıt almı sırasında deniz kirliliğini önlemek için firengiler tıkanır, taşıntı tavaları yerleştirilir, saatte basılacak yakıt miktarı belirlenir, tanklardan iskandil alınır, hava firar borularının çıkışları açılır.

 

Genişleyen daire düzeni denizde arama kuralları içinde yer almaz. Genişleyen kare düzeni, paralel yol arama düzeni, gemi, uçak müşterek arama düzeni, sektörel arama düzeni arama kuralları içinde yer alır.

 

Limanda deniz kirliliği oluştuğunda öncelikle sahil otoritesine haber verilir.

 

Karşılıklı yardımlaşmayı sağlayan sınırları yakın olan ülkeler ile iş birliği imkanını amaçlayan ve benzer ulaştırma hatlarında onların organizasyonlarını geliştirmek için tüm sahili olan ülkeleri teşvik eden rehber IMOSARdır.

 

‘‘MERSAR’’ kısaltması ticaret gemileri arama ve kurtarma el kitabı’nı ifade eder.

 

Karadan veya başka bir gemiden geminin yangın devresine bağlanmak için gemide bulunması gereken bağlantıya International Shore Connection adı verilir.

 

Bir gemi kaptanının birçok sorumluluğu vardır. Ancak olağanüstü durumlar karşısında bir gemi kaptanının en öncelikli sorumluluğu gemi personelinin güvenliğini sağlamadır.

 

Seyir sırasında biriken çöpler kurallar gereği limana varıldığında ilgililere teslim edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR