Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Hakkında

28.02.2016 11:10:12
118
OKUNMA
yonbilgi.com
Aydın / Aydın
Adnan Menderes Üniversitesi

PROGRAMIN AMACI

Deniz ve iç suların biyolojik ve ekolojik özellikleri, su canlılarının yetiştirilmesi, hastalıkları, avlanma zamanı ve teknolojisi, su ürünleri işleme ve değerlendirme teknolojisi, balıkçı gemileri yönetimi ile sualtı tekniği konularında çalışan kişidir.

 

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi; Suda yaşayan canlıların yaşam evrelerini inceler, Suda yaşayan canlılardan insanlar için yararlı olanlarının uygun avlama yöntemlerini ve avlanma zamanlarını belirler, Suda yaşayan canlıların yetiştiriciliği için gerekli araştırma-geliştirme çalışmaları yapar, kaynakların sürdürülebilir kullanımı konusunda gerekli önlemleri alır, Su ürünleri yetiştiriciliği ve işletme tesislerinin planlamasını ve işletilmesini gerçekleştirir, Yetiştiricilik tesislerinde üretim ve stok yönetiminde idari ve teknik sorumluluk alır, Balık ve diğer su ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlanmasını gerçekleştirir, Balık unu ve yem fabrikalarında üretim ve kontrol görevi yapar, Deniz ve iç sular ekolojisinin, su kirliliği, sağlık ve kalite uygunluğu kontrollerini yapar, Su ürünlerinin üretilmesinde projelendirme ve verimlilik çalışmaları yapar. Doğal ve yetiştiriciliği yapılan balıkların hastalıkları, tedavi ve kontrolleri üzerine çalışmalarda bulunur.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Balık ve su ürünlerinin yetiştirildiği, işlendiği, pazarlandığı tüm ortamlarda, denizlerde, akarsularda, göllerde ve balık yetiştirme çiftliklerinde, balık unu ve yem fabrikalarında, gemilerde, özel liman ve denizcilik kuruluşlarında, tersanelerde ve laboratuar ortamında çalışırlar. Çalıştıkları yerler çoğu kez ıslak ve nemlidir. Mesleklerini icra edebilmek için iyi derecede yüzme bilmeleri ve bir yıldız balık adam belgesine sahip olmaları çalışma alanı rekabetinde önemli avantajlardandır. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri sorumlu mühendis olarak işyerlerinde çalışabilmeleri için Ziraat Mühendisleri Odalarına üye olmak zorundadırlar. Üye olduktan sonra proje hazırlama ve sorumlu mühendis olarak imza yetkileri bulunmaktadır.

 

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Balıkçılık teknolojisi mühendisi olmak isteyenlerin;

Üst düzeyde genel yeteneğe sahip,

İnceleme ve araştırma merakı olan,

Temel bilimlere ve fen bilimlerine ilgi duyan (özellikle matematik, biyoloji ve zooloji),

Açık havada, ıslak- nemli ortamlarda, deniz, göl ve akarsularda çalışmaya ilgi duyan,

Sabırlı, dikkatli ve düzenli çalışma alışkanlığı olan,

Yüzme, dalma ve denize dayanıklı olma durumlarında sağlık problemi olmayan,

Elleri, ayakları, kulakları ve gözleri sağlam, bedensel engeli olmayan kimseler olmaları gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR