İstatistiksel Kalite Kontrol Aşaması

1920’li ve 30’lu yıllarda ortaya çıkan bu sistem, II. Dünya Savaşı’nın getirdiği olağanüstü kitle üretimi dönemine kadar daha çok tercih edilmekteydi.

04.12.2015 23:54:45
194
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

1920’li ve 30’lu yıllarda ortaya çıkan bu sistem, II. Dünya Savaşı’nın getirdiği olağanüstü kitle üretimi dönemine kadar daha çok tercih edilmekteydi. İstatistiksel Kalite Kontrol yöntemleri ise ancak II. Dünya Savaşı döneminde kullanılmaya başlanmıştır. Artık amaç, büyük kalite organizasyonlarının etkin bir biçimde çalışmalarını sağlamak olmuştur. Kontrolörler, örnekleme ve kontrol çizelgeleri gibi birkaç istatistiki araç ile bilgilendirilmişlerdir. Bu dönemde kalite kontrol, üretim alanlarında sınırlı kalmış ve yavaş bir ilerleme göstermiştir. Kalite kontrol uygulamalarında kullanılan kontrol çizelgeleri ve örnekleme gibi istatistiksel yöntemler, uzun zamandan beri bilindiği halde, yaygın olarak kullanılmamışlardır. Bunun en önemli nedeni, kamu ve özel kuruluşların, teknik ve istatistiksel verileri doğru yorumlayacak istek ve yeterliliklerinin olmamasıydı. İstatistiksel tekniklerin sonucu ortaya çıkan öneriler; kullanılan karar verme sistemleri, mevcut konrol grupları, tek kişilik istatistiksel kalite kontrol koordinatörleri veya yarım gün çalışan tasarım mühendislerinin kalite kontrol çalışmalarına katılımı ile etkin olarak ele alınamıyordu. Yapılan iş ise, hala basit anlamda kalan ve yönetimin göremediği, gerçek kalite problemlerine el uzatamayan, atölye tipi kalite kontrolüydü.

 

 

Kaynakça: Yönetimde Güncel Yaklaşımlar, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Anadolü Üniversitesi Yayını No: 2663, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1629, Eskişehir, 2013, ss.170

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR