Muayene Aşaması

Sanayi Devriminden sonra, ülkelerarası ticaretin de başlamasıyla, özellikle kaliteyle ilgili kavramlar gelişme göstermiştir.

04.12.2015 23:52:21
199
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Sanayi Devriminden sonra, ülkelerarası ticaretin de başlamasıyla, özellikle kaliteyle ilgili kavramlar gelişme göstermiştir. Bu dönemde üretim miktarlarının artması (kitle üretimine geçiş), kalite kontrol faaliyetlerinin artmasını da beraberinde getirmiştir. Kalite alanında atılan ik adım, 19. yüzyılın sonuna kadar devam eden operatör kalite kontrol sistemidir. Bu sistemde, bir işgören, ürünün tamamının üretilmesinden, dolayısıyla kendi işinin kalitesinden sorumlu oluyordu. 1900’lü yılların başında ustabaşı kalite kontrol sistemi ortaya çıkmıştır. Bu dönemde, büyük ölçekli modern fabrika fikri doğmuş ve benzeri işleri yapan bireyler, bir ustabaşının denetiminde gruplandırılmışlardır. Böylece ustabaşı, işgörenlerin işlerinin kalite sorumluluğunu da üstlenmiş oluyordu. I. Dünya Savaşı sırasında, üretim sistemleri daha da karmaşık bir hal almaya başlamıştır. Bu dönemde işgörenler, ustabaşlarına rapor vermeye başlamışlardır. Sonuç olarak ilk defa tam gün çalışan kontrolörler gündeme gelmiş ve bu dönem muayeneye dayalı kalite kontrol dönemi olarak anılmaya başlanmıştır. Üretim hatlarının kurulması ve Taylor sisteminin gelişmesiyle beraber, belirli spesifikasyonlar ve testler geliştirilmiştir. Standardizasyona gidilmiş, laboratuvarlar kurulmuş ve ayrı bir kalite konrol birimi ortaya çıkmıştır.

 

 

Kaynakça: Yönetimde Güncel Yaklaşımlar, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Anadolü Üniversitesi Yayını No: 2663, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1629, Eskişehir, 2013, ss.169-170

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR