YGS

13.03.2016 11:00:31
151
OKUNMA
Funda Kocatürk
Antalya / Muratpaşa
Ege Üniversitesi

Sabah saat 07.00, uyandın. Dışarıda mis gibi bir hava. Banyoya geçiyorsun. Ilık bir duş alıyorsun. Bu duş oldukça iyi geliyor. Ailene günaydın diyorsun. Hafif bir kahvaltı yapıyorsun...Kahvaltı sonrasında hazırlığını tamamlayıp, evraklarını son bir kez daha kontrol ettikten sonra evden ailenle veya sana eşlik edecek kişilerle birlikte çıkıyorsunuz. Sınava gireceğin okula varıyorsunuz. Okulun bahçesinde sınava girecek öğrenciler ve onlarla birlikte gelen yakınları var. Kimi bir köşede duruyor, kimi bahçede dolaşıyor, kimileri de kendi aralarında konuşuyorlar. Sen de sakin bir köşeyi tercih ediyorsun. Aklında biraz sonra gireceğin sınav var. Sınav salonuna girince neler yapacağını planlıyorsun; "Önce cevap kartında basılı olan bilgilerin bana ait olup olmadığını kontrol edeceğim ve ÖSYM numaramı kodlayacağım, sonra doldurulması ve kodlanması gereken bölümleri doldurup kodlayacağım, soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra öncelikle kitapçık türünü cevap kartına kodlayacağım, soru kitapçığının sayfalarını hızlıca çevirerek eksik ya da baskı hatası olan sayfalar olup olmadığını kontrol edeceğim. Sınav başladığında önce çok iyi bildiğim soruların yanıtlarını bulmaya çalışacağım, diğer soruları daha sonra yanıtlayacağım. Yapamadığım sorular olursa moralimi bozmayacağım, hemen diğer soruya geçeceğim ve sadece o soruya konsantre olacağım." gibi planlar yapıyorsun. Sınav salonlarına öğrencileri almaya başladılar. Sen de sınav salonuna gidiyorsun. Sınav salonuna girdin, evraklarını sıranın üzerine koydun ve görevlileri beklemeye başladın. Sınav görevlileri içeri girdiler. "Günaydın arkadaşlar, lütfen belgelerinizi hazırlayın" dediler. Kontrol başladı ve sıra senin belgelerinin kontrolüne geldi. Sınav görevlisi kontrolünü yaptı ve diğer sıraya geçti. “Başlayabilirsiniz arkadaşlar!” dedi ve sınav başladı…

Sınava girmeden birkaç saat önce ya da sınav başlamadan kısa bir süre önce heyecanlanmaya başladığınızı farkettiğinizde bunu diğer tüm öğrenciler gibi sizin de yaşadığınızı, bunun doğal olduğunu ve hatta sınavda başarılı olabilmek için bu heyecanın gerekli olduğunu kendinize söyleyin. Küçük heyecanlardan zarar gelmez.

Sınav anında zaman zaman içinizdeki ses sizi rahatsız edebilir. Örneğin:

-Herkes bir bölümü bitirdi, sen hala bitiremedin.

-Bu soruyu yapamadıysan, bundan sonrakiler daha zor sorular, onları nasıl yapacaksın bakalım?

-Zaman daralıyor acele et!

-Sorular çok kazık, işin zor senin.

İçinizdeki bu sesleri duymazdan gelin. Asıl zaman kaybı sınav sonucuna dair fikir yürütmenizdir. Siz, sadece ve sadece soruları doğru okuyup, doğru algılayıp sorularla ilgili doğru akıl yürütmeye çalışın. Sizden beklenen sadece bu.

Son olarak şöyle düşünelim: Geçmiş tedavülden kaldırılmış para gibidir, geçmişi değiştiremeyiz. Gelecek ise senet gibidir ve henüz uzaktadır. Oysa bugün, nakit paradır... Eğer geleceği değiştirmek istiyorsanız “bugünü” değerlendirin. Çünkü ancak “bugün” kontrolümüz altındadır ve bizler sadece kontrolümüzde olan şeyleri değiştirebiliriz.


 

Tüm öğrencilere başarılar diliyorum…


 

Sevgiyle…

Funda Kocatürk

Funda’s

www.facebook.com/fundaa.kocaturkk

https://twitter.com/funndas

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR