İnsan Kaynakları Yönetimi ve Önemi Nedir

28.02.2016 15:50:20
368
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

İnsan kaynakları yönetimi, örgütün bugün ve uzak gelecekte rekabet üstünlüğünü elde etmesini mümkün kılacak insan kaynaklarına sahip olmasını ve insanların örgütü amaçlarına ulaştıracak şekilde yönetilmesini amaçlayan bir disiplindir.

 

Bir işi yapmak üzere işletmede istihdam edilen herkes personel kavramı içinde yer alır.

 

İnsan sermayesi ya da entelektüel sermaye, bir işletmede çalışanların sahip oldukları nitelikler ve taşıdıkları potansiyel ile yaptıkları ve yapabilecekleri şeylerin toplamından oluşur.

 

İş gücü ya da insan gücü’nde işverenlerin temel ilgi odağı üretimdir. Üretim yöntemi insan emeğine dayalıdır. Kapsadığı çalışan grubu genellikle yönetici olmayanlardır. İnsana bakış açısı üretim aracı ve maliyet unsuru olarak görülürler. İnsanın sahip olduğu nitelikler kas gücüdür.

 

Personel’de işverenlerin temel ilgi odağı pazarlama ve finansmandır. Üretim yöntemi makineye dayalıdır. Kapsadığı çalışan grubu bir işletmedeki tüm çalışanlardır. İnsana bakış açısı üretim araçlarından biri ve maliyet unsuru olarak görülürler. İnsanların sahip olduğu nitelikler kas gücü, yetenek ve zekadır.

 

İnsan kaynakları’nda işverenlerin temel ilgi odağı rekabette üstünlüktür. Üretim yöntemi makineye ve otomasyona dayalıdır. Kapsadığı çalışan grubu bir işletmedeki tüm çalışanlardır. İnsana bakış açısı elde edilmesi ve geliştirilmesi gereken temel kaynak olarak görülürler. İnsanın sahip olduğu nitelikler bilgi, beceri, temel yetenekler, potansiyel ve yetkinliklerdir.

 

İnsan sermayesi ya da entelektüel sermaye’de işverenlerin temel ilgi odağı bilginin üretilmesi ve kullanılması konusunda rekabettir. Üretim yöntemi otomasyona dayalıdır. Kapsadığı çalışan grubu bilgi işçileri başta olmak üzere bir işletmedeki tüm çalışanlardır. İnsana bakış açısı temel yatırım ve sermayeolarak görülürler. İnsanın sahip olduğu nitelikler bilgi, beceri, temel yetenekler, gelişme potansiyeli, fark yaratan yetkinliklerdir.

 

İnsan kaynakları yönetiminin önemi; insan sermayesinin oluşmasını ve örgütsel performansın artmasını sağlayan önemli bir etken olmasıdır. Çalışanların etkili bir şekilde yönlendirilmesi ve desteklenmesi ile işletmenin stratejik hedefleri ile uyumlu bir rekabet avantajı elde edilmesi ve bu avantajın korunmaya sağlanmasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR