Yeni Osmanlılar Dönemi

Tanzimatçıların açtığı modernleşme çabalarını daha sonra Yeni Osmanlılar ve İttihatçı aydınlar sürdürdü.

10.12.2015 19:01:39
161
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Tanzimatçıların açtığı modernleşme çabalarını daha sonra Yeni Osmanlılar (Jön Türkler) ve İttihatçı aydınlar sürdürdü. 1860’larda belirginleşen Yeni Osmanlılar hareketini yürütenler, Tanzimat’ın olanaklarını kullandı. Fakat, Tanzimat’ın oluşum biçimine karşı bir tutum içindeydiler. Namık Kemal, Ziya Paşa ve Ali Suavi gibi Osmanlı düşünürlerinin başını çektiği bu mahalif guruna ‘Yeni Osmanlılar’ adı verilmişti. Bu grup 1865 yılında Yeni Osmanlılar Cemiyeti adlı siyasal bir örgüt haline geldi. Avrupalılar bu harekete ‘Jön Türkler’ adını verdiler.

 

Yeni Osmanlılar dönemi, Osmanlı İmparatorluğu’nda düşünsel gelişme devridir. Yeni Osmanlıların düşünceleri Mithat Paşa gibi devlet adamları tarafından da desteklenmekteydi. Meşrutiyet’e karşı çıkan Padişah Abdülaziz, Mithat Paşa ve arkadaşları tarafından tahttan indirilerek yerine meşrutiyeti ilan edeceğine söz veren V. Murat başa getirildi (1876). 93 gün tahtta kalan V. Murat akli dengesinin bozuk olduğu ileri sürülerek tahttan uzaklaştırıldı. Yerine yine meşrutiyeti ilan edeceğine söz veren II. Abdülhamit tahta çıkarıldı. Kanun-i Esasi 23 Aralık 1876 tarihinde Babıali’de okunarak ilan edildi.

 

 

Kaynakça: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ders Notları, Umuttepe Yayınları, Umuttepe Yayın No:16, Tarih Dizisi:1, Kocaeli, 2010, ss.42-43

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR