Devlet

İnsanların toplumsal yaşam süreci içerisinde ortaya çıkardıkları siyasal örgütlenmedir.

09.12.2015 23:42:20
173
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

İnsanların toplumsal yaşam süreci içerisinde ortaya çıkardıkları siyasal örgütlenmedir. Bu siyasal örgütün oluşabilmesi için sınırları belirlenmiş bir toprak parçası ve bu toprak parçası üzerinde yaşayan, çeşitli ilişkilerle birbirine bağlı olan bir topluluk gerekir. Bu topluluğun gereksinimlerinin karşılanması ve gelecekte var olabilmesi için yönetimin merkezileşmesi kaçınılmazdır. Bu merkezileşme toplum üzerinde otorite oluşturur ve kuralları belirler. Devlet, işte bu siyasi örgüt ve otoritenin soyut ifadesidir. Devletler yapılarına göre basit yapılı devlet ve birleşik yapılı devlet olarak ikiye ayrılır.

 

Basit yapılı devlet (Üniter Devlet): Üniter devlete tek devlet ya da basit devlet denilebilir. Tek bir ülke üzerinde tek bir ulusun, tek bir egemenliğe bağlı olduğu devlet biçimidir. Devleti oluşturan unsurlar tek ve bölünmez bir bütündür. Üniter devlette din, dil, etnik ve diğer ayrımlar yapılmaz. Tek yasama organı, tek yürütme ve tek yargı organı bulunur. Sözgelimi tek anayasa mahkemesi vardır. Üniter devletlere Türkiye ve Yunanistan örnek verilebilir.

 

Birleşik yapılı devlet: Birleşik yapılı devletler de konfederasyon ve federasyon olarak ikiye ayrılırlar.

 

 

Kaynakça: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ders Notları, Umuttepe Yayınları, Umuttepe Yayın No:16, Tarih Dizisi:1, Kocaeli, 2010, ss.16-17

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR