Batıcılık

Osmanlı Devleti 17. Yüzyıldan sonra duraklama dönemine girdi.

08.12.2015 22:52:38
132
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Osmanlı Devleti 17. Yüzyıldan sonra duraklama dönemine girdi. Savaşlarda alınan yenilgiler ve devletin içinde bulunduğu sorunlar Osmanlı aydınlarını çözüm aramaya yönlendirdi. Batı’nın üstünlüğü karşısında Osmanlı Devleti yöneticileri Avrupa’yı daha yakından tanıma gereğini duydular ve Batı’ya yöneldiler.

 

Batıcılık düşüncesinin kökeni 18. Yüzyıl reform çalışmaları ve Tanzimat Fermanı’dır. Bu düşünce akımının içeriğini ve özünü Batı’nın sosyal, siyasal ve düşünsel görüşleri oluşturur. Fransız Devrimi’nin yarattığı düşünceler Yeni Osmanlılar aracılığıyla Osmanlı aydınları arasında yayılmış; ittihatçıların etkisiyle de sistematik hale gelmişti. Bu akım öncüleri Batılı düşünürlerden etkilendiler. Meşrutiyetin 1908’de yeniden ilanından sonra Batıcılık daha etkili bir düşünce akımı haline geldi.

 

Batıcılar, Batı’nın üstünlüğünün akla ve bilime dayalı olduğunu savundular. Çağdaşlaşmadan çok ülkeyi içinde bulunduğu dağılma sürecinden kurtarmayı hedefliyorlardı. Batılılaşma düşüncesi, Osmanlılarda dış siyasetle eş zamanlı olarak ortaya çıkmıştı. Bu akımın hedeflerinden biri de Osmanlı Devleti’nin kendisini Batılı devletlere kabul ettirme isteğiydi.

 

 

Kaynakça: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ders Notları, Umuttepe Yayınları, Umuttepe Yayın No:16, Tarih Dizisi:1, Kocaeli, 2010, ss.49

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR