İşveren Vekili

Günümüzde, işletmeler büyüdükçe işyerinde sermaye sahibi işverenin yanı sıra ya da işverenden ayrı olarak yönetim kademesinin çeşitli birimlerinde çeşitli unvanlarda kişiler çalıştırılmaktadır.

05.12.2015 01:08:18
77
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Günümüzde, işletmeler büyüdükçe gerek iş organizasyonundan kaynaklanan nedenlerle gerekse yönetim bilimindeki gelişmeler nediyle işyerinde sermaye sahibi işverenin yanı sıra ya da işverenden ayrı olarak yönetim kademesinin çeşitli birimlerinde çeşitli unvanlarda kişiler çalıştırılmaktadır. Bu kişiler, işyerinde işveren nam ve hesabına işleri yönetmekte ve çeşitli kararlar almaktadırlar. İş kanunumuz bu bağlamda ‘işveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili’ demiştir. Ayrıca ‘İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı işlem ve yükümlülüklerinden doğrudan işveren sorumludur’ denilerek işverene vekilinin yapmış olduğu işlemlerin hukuki sonuçlarından işvereni sorumlu tutmuştur.

 

İşveren vekili işyerinde işveren adına hareket ettiği için, ‘kanunda işveren için öngörülen her çeşit sorumluluk ve zorunluluklar işveren vekilleri hakkında da uygulanacağı’ düzenlenmiştir. Uygulamada işveren vekili aynı zamanda işverene iş sözleşmesi ile de bağlı olduğundan ‘işveren vekilliği sıfatı, işçilere tanıınan hak ve yükümlülükleri ortadan kaldırmamakta’, işveren vekillerinin işçilik hak ve sorumlulukları devam etmektedir.

 

 

Kaynakça: Hüseyin Akyıldız, Adem Korkmaz, İş ve Sosyal Sigortalar Hukuku, Alter Yayıncılık, Ankara, 2010, ss.15

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR