İş Hukukunun Tanımı

İş Hukuku kavramını tanımlayabilmek için bu hukuk dalının hangi ilişkileri kapsamına aldığının belirlenmesi gerekmektedir.

05.12.2015 00:55:06
159
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

İş Hukuku kavramını tanımlayabilmek için bu hukuk dalının hangi ilişkileri kapsamına aldığının belirlenmesi gerekmektedir. Kuramsal olarak her türlü çalışmayı düzenleyen hukuk kurallarının tek bir hukuk dalı içinde toplanması ve incelenmesi düşünülebilir. Ne var ki, böyle bir yaklaşımı gerçekleştirmek ne mümkündür ne de anlamlıdır. Zira, çalışma hayatındaki çalışma ilişkileri ve şekilleri, çalışan-çalıştıran, bağımlılık, çalışma ortamı, yasal farklılıklar gibi nedenlerle birbirinden farklı hukuki yapıları ortaya çıkarmaktadır. Kendi hesabına çalışan birisi ile memur olarak çalışan birisi arasında çok büyük farklılıklar bulunmaktadır.

 

Daha dar olarak bakıldığında iş hukukunun kapsamı, iş sözleşmesine dayalı olarak çalışan işçiler ile bunları çalıştıran işverenlerdir. İşçi ile işveren arasındaki bağımlılık ilişkisi özü itibariyle ‘karşılıklı bir bağımlılığı’ içermekle birlikte işverenin işçiye bağımlılığı çok daha sınırlıdır. Esas bağımlılık, işçinin işverene bağımlılığıdır. Hatta, iş sözleşmesini diğer iş gördürme ilişkilerinden ayıran en önemli özellik işçinin işverene olan bu güçlü bağımlılık ilişkisidir. Bu açıklamalar çerçevesinde İş Hukukunu çalışma hayatında, iş sözleşmesiyle bağımlı bir hukuki ilişki içinde çalışan işçi ile işçiyi çalıştıran işverenlerin çalışma koşulları, karşılıklı sorumlulukları hak ve borçlarını düzenleyen hukuk dalı olarak tanımlayabiliriz.

 

 

Kaynakça: Hüseyin Akyıldız, Adem Korkmaz, İş ve Sosyal Sigortalar Hukuku, Alter Yayıncılık, Ankara, 2010, ss.1-2

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR