Ekonomik Çevre Faktörleri

Ekonomik çevre kapsamında, her ülkedeki ekonomik durum, ülkenin sektörel yapısı, gelir düzeyi ve gelir dağılımı vb. konularla anılır.

05.12.2015 00:41:26
939
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Ekonomik çevre kapsamında, her ülkedeki ekonomik durum, ülkenin sektörel yapısı, gelir düzeyi ve gelir dağılımı vb. konularla anılır. Özellikle ekonomik kalkınma süreciyle de ilişkili olan gelir dağılımı, çeşitli ülkelerdeki farklı yaşam standartları, ülkelerin pazarlama sistemlerinde de farklılıklara yol açmaktadır. Gelir düzeyinin düşük olduğu ülkelerde, yüksek fiyatlı ürünlerin satışı, kalitesi yüksek olmasına rağmen kolay olmamaktadır. Çünkü, satın alma gücündeki yetersizlik, talebin oluşmasını engellemektir. Dolayısıyla uluslararası pazarlama faaliyetlerini planlayan işletmelerin, talep yaratma ve yönetme noktasında, alternatif dış pazarlara yönelik ekonomk çevre bileşenleri göz önünde bulundurmaları zorunludur. Ekonomik çevre faktörleri kapsamında ülkenin kalkınma düzeyi, enflasyon oranı, kişi başına düşen gelir, sektörel üretim endeksleri, tüketim kalıpları, harcama yapıları, tüketici güven endeksi vb. konularda dış pazarlar tanımlanmaya çalışılır.

 

 

Kaynakça: Uluslararası İşletmecilik, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2591, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1560, Eskişehir, 2013, ss.84

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR