Geosentrizm

Uluslararası bir işletmenin, yöneticilerini, ana ülke ve ev sahibi ülke dışında üçüncü bir ülkeden sağlaması geosentrizmdir.

05.12.2015 00:34:39
2533
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

Uluslararası bir işletmenin, yöneticilerini, ana ülke ve ev sahibi ülke dışında üçüncü bir ülkeden (ki bu ülke dünyanın her yerinden olabilir) sağlaması geosentrizmdir. Örnek olarak, bir ABD işletmesinin, Almanya’daki fabrikalarında İngiliz yönetici çalıştırılması verilebilir. Uluslararası işletme, kar sağlama ve büyüme amaçlarını temel kabul ettiği için, kendisini bu amaçlara götürebilecek yöneticinin milliyetine önem vermez ve dünyanın herhangi bir yerindeki en iyi elemanı çalıştırmak ister. Geosentrizm politikasının tercih edilmesidne uluslarası işletmeye sağlayacağı yararların fazla olması gerekir.

 

Geosentrizm politikaların uluslararası işletmelere sağladığı yararlar:

  • Yeterli uzmanlığa sahip yöneticiye ulaşılması,
  • İşe en uygun personelin sağlanması,
  • Etnosentrik politikaya göre daha az maliyetli olmasıdır.

 

Geosentrizmin politikaların uluslararası işletmeler için sakıncaları:

  • Ev sahibi ülke hükümetleri, üçüncü ülke kökenli yöneticisi yerine yerel yöneticileri tercih ederler,
  • Üçüncü ülke kökenli yöneticinin, yerel yöneticilerin bağlı kuruluştaki kariyerine ve yükselmesine engel teşkil etmesidir.

 

 

Kaynakça: Uluslararası İşletmecilik, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2591, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1560, Eskişehir, 2013, ss.61

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR