ISO 9000 Standardı Yaklaşımı

ISO 9000 Standartları ürüne ve ürünün özelliklerine değil, ürünü veya hizmeti üretirken kullanılan sisteme yönelik standartlardır.

05.12.2015 00:11:07
142
OKUNMA
Şükrü Turan Ergün
Aydın / Aydın
Dumlupınar Üniversitesi

ISO 9000 Standartları ürüne ve ürünün özelliklerine değil, ürünü veya hizmeti üretirken kullanılan sisteme yönelik standartlardır. Dolayısıyla ISO 9001 ürün veya hizmet kalitesinin sağlanması amacıyla, sistem yönetimi ve sürekli iyileştirme üzerine odaklanan bir kalite yönetim standardı olmaktadır. Bu kapsamda değerlendirildiğinde, ISO 9001 standardının, Toplam Kalite Yönetiminin de özünü oluşturan aşağıdaki sekiz temel yaklaşım üzerine kurulduğu görülmektedir.

1 Müşteri odaklılık: Müşteri istek ve ihtiyaçlarının anlaşılması.

2. Liderlik: Amaç birliği ve kalite kültürünün yaratılması.

3. Çalışanların katılımı: Çalışanların geliştirilmesi ve motive edilmesi.

4. Süreç yaklaşımı: Karşılıklı ilişkilerin ve bağımlılıklarının anlaşılması.

5. Sürekli iyileştirme: İşlerin yapılması için sürekli olarak daha iyi yöntemlerin araştırılması.

6. Veri analizine dayalı gerçekci karar alma: Kararlardan verilerden elde edilen bilgilere dayalı olarak alınması.

7. Karşılıklı fayda sağlamaya yönelik ilişkiler: Başarılı olabilmek için, etkileşimde bulunulan tüm çevresel faktörlerin de başarılı olmasına inanmak.

 

ISO 9001 günümüzde kalite yönetiminde başarılı olmayı hedefleyen işletmeler için bir dünya standardı konumundadır. Bu standart, süreç ve uygulamaların standartlaştırılması yoluyla kaliteli üretimin gerçekleşmesini garanti altına almayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, daha kaliteli ürünler üretilerek müşterilerin tatmin edilmesinin yanı sıra, işletmeler de bu standartların benimsenmesi ile üretim maliyetlerinde, yeni ürün geliştirme süreçlerinde, çalışan motivasyonunda, iletişimde, kalite bilinci ve dökümantasyon konularında fayda sağlayacaklar ve pazarda rekabetçi bir konum elde edecektir.

 

 

Kaynakça: Yönetimde Güncel Yaklaşımlar, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Anadolü Üniversitesi Yayını No: 2663, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1629, Eskişehir, 2013, ss.184

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR